Wat is Rozenwater en waarom gebruikt Bas dit in zijn Hammam?

 

Rozenwater is een hydrolaat gemaakt uit rozen en wordt daarom ook wel rooshydrolaat genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt in parfum vanwege de zoete en aangename geur, maar Rozenwater wordt door de bijzondere eigenschappen op medicinaal gebied en veel in de traditionele keuken gebruikt. Dit bijzondere water biedt namelijk vele voordelen voor ons lichaam en word dus daarom gebruikt in De Wonder Hammam.

 

Voor de heren.

Wees niet bang!

Je ruikt echt niet naar rozengeur!

 

Hoe werd Rozenwater vroeger gebruikt?

 

De mythe gaat dat Cleopatra haar lichaam en gezicht waste met Rozenwater. Het gebruik van Rozenwater was een van de vele schoonheidsgeheimen van Cleopatra. Ze nam regelmatig uitgebreide en luxe baden met dit bijzondere water. 

 

In de tiende eeuw werd het gebruik van rozenblaadjes erg populair in de Perzische keuken. Rozenblaadjes lieten het eten namelijk aangenaam ruiken en gaven de gerechten een lekkere smaak.

 

De Perzische wetenschapper Avicenna uit de tiende eeuw staat bekend als ontdekker van Rozenwater. Als snel werd Rozenwater ook veel gebruikt in de middeleeuwse Arabische keuken.

 

De vele kruistochten brachten Rozenwater onder de aandacht van Europa en maakten het tot een winstgevende bron van handel voor de Perzen.

Al snel verspreidde het gebruik van rozen en Rozenwater zich over heel Europa. Zo werd Rozenwater bijvoorbeeld gebruikt om je handen te reinigen voor het eten. Verder werd Rozenwater gebruikt als een afwasmiddel om servies lekker te laten ruiken.

 

Wetenschappers uit die tijd omschreven Rozenwater als een krachtige en versterkende substantie.

Vroeger schreven artsen het voor om flauwvallen te voorkomen, het hart te beschermen en organen te versterken.

 

Wat maakt Rozenwater bijzonder in De Wonder Hammam?

 

Rozenblaadjes geven hun vitaminen en mineralen af aan het water tijdens de distillatie. Zo bevat Rozenwater vitamine A, B3, C, D, E en ontzettend veel antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat Rozenwater ontstekingsremmend kan werken waardoor het onder andere goed inzetbaar is voor de onzuivere huid.

Bovendien stimuleert Rozenwater de bloedcirculatie van de huid waardoor het de droge, oude en gevoelige huid op een positieve manier kan beïnvloeden.

Daarnaast werkt Rozenwater verstevigend op de poriën en herstellend op de pH waarde van de huid.

 

Het is goed  tegen vermoeide ogen.

 

Als je last hebt van vermoeide ogen kan Rozenwater je uit de brand helpen. 

 

Het is goed tegen puistjes en mee-eters.

 

De vitamine A in Rozenwater zorgt ervoor dat dit hydrolaat uitstekend werkt tegen een onzuivere huid en puistjes en mee-eters. Dit komt doordat Rozenwater een ontstekingsremmende werking heeft en helpt bij het reinigen van de poriën. 

 

Het is goed tegen huidveroudering

 

Ook rimpels, vlekken en andere tekenen van huidveroudering kunnen verholpen worden door Rozenwater. Dit komt doordat Rozenwater vitamine C bevat die collageen aanmaakt. Collageen zorgt voor de vernieuwing van de cellen waardoor je huid weer een oppepper krijgt en een jonge uitstraling heeft.

 

Voor een goede nacht

 

Als je problemen hebt met slapen door bijvoorbeeld stress kan Rozenwater je goed helpen. 

 

Als toevoeging aan een kleimasker

 

Rozenwater is een ideaal ingrediënt om je kleimasker mee te maken.  Rozenwater zal de waardevolle eigenschappen van het kleimasker versterken.