Info Surinaams eten

Surinaams eten

Surinaams eten is een feest op zich, er worden voornamelijk samengestelde en eenpansgerechten gegeten. In Suriname word er niet op een vaste tijd gegeten. Als men trek heeft, iets lust, van school of het werk komt, wordt er gegeten. In Suriname wordt er regelmatig twee keer per dag warm gegeten en dan vaak als lunch en diner. Een snel eenpansgerecht als ontbijt is ook niet ongebruikelijk.

 

Bij een Surinaamse maaltijd is rijst vaak het hoofdbestandsdeel en daarbij wordt een Surinaamse groenten en als vlees vaak kip of gebakken vis geserveerd. Als bijgerechten eet men vaak gebakken banaan, zuurgoed en een Madame Jeanette peper mag natuurlijk niet ontbreken.

  

Daarnaast zijn de samengestelde gerechten zoals bijvoorbeeld moksi alesi erg bekend en geliefd. De meeste Surinamers eten geen rood vlees (rauw of half rauw), vlees en vis worden goed doorbakken.

 

Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is een mengelmoes van nationaliteiten. Zo lijkt de keuken van de Hindoestanen op de Indiase en de Javaanse op de Indonesische. De Chinese bevolking kookt op de traditionele manier die ze van vroeger kent. De Creoolse keuken is de oorspronkelijke Surinaamse keuken. De combinatie van al die verschillende culturen en invloeden maakt de gerechten typisch Surinaams.

 

Surinaams koken

De Surinamer kookt met plezier, gevoel en geduld. Ook wordt er altijd extra gekookt, dit voor het geval er onverwachte gasten op bezoek komen.

Surinaams koken is ook niet moeilijk het is juist leuk, afwisselend, verrassend en natuurlijk heel erg lekker. Dit komt voornamelijk door het gebruik en de diversiteit van de Surinaamse ingrediënten.