Roti gerechten

Surinaamse roti heeft eeuwenoude geschiedenis

 

De roti is op de Surinaamse eettafel net zo gewoon als de aardappels met een gehaktbal en jus dat in Nederland gewoon is. Maar ook in Nederland is het van oorsprong Indiase gerecht bezig aan een opmars. Daar heeft het echter wel een paar duizend jaar over gedaan.

 

Je zou bijna vergeten dat aan die hele gewone roti een eeuwenoude geschiedenis kleeft. Het gerecht behoort daardoor tot het culinaire erfgoed van Hindoestanen, keurig geïntegreerd in de Surinaamse en andere keukens in de wereld.

 

Roti is een soort speciaal bereide pannenkoek, veelal gevuld met vlees, aardappelen, kousenband en masala. Wie de ''uitvinder'' is geweest, is onbekend. Het verhaal gaat dat een nomadische vrouw in het oude India duizenden jaren geleden ontdekte dat het mogelijk was om tarwe fijn te stampen en er platte, ronde gebakken gerechten mee te maken. De fijngestampte granen werden gekneed tot een deeg en daarna verdeeld in kleine balletjes. Deze werden platgedrukt tot dunne ronde vormen en gebakken op platte hete stenen. Dit moet de vroegste bakvorm van roti zijn geweest.

 

Indiase vrouwen hebben eeuwenlang geëxperimenteerd, verschillende variaties bedacht en uiteindelijk het unieke recept voor de roti ontwikkeld. Tal van archeologen hebben zich op de ontwikkeling van de roti gestort, maar hoe de hedendaagse roti is ontstaan, hebben ze nooit weten te achterhalen.

 

De echte rotiliefhebber zal niet wakker liggen van de precieze ontstaansgeschiedenis. Die bakt ze thuis of stapt, zoals in Suriname, als hij of zij trek heeft een van de vele honderden rotishops in het land binnen. In Paramaribo werd onlangs zelfs een drive-thru-rotirestaurant geopend.

 

Farid sprak een eigenaar van een Rotishop in Paramaribo, volgens hem valt of staat de kwaliteit van de roti met het bereidingsproces. Hij kan het weten, want in Suriname worden zijn roti''s gerekend tot de absolute toppers. Hij vertelde dat hij alleen gebruik maakt van verse Surinaamse kip. Die is veel malser dan de Amerikaanse of Braziliaanse kip, die vol zitten met groeihormonen. Dagelijks verwerken ze hier zo''n 75 kippen."

 

In tegenstelling tot bij de grotere zaken die een massaomzet hebben, moet een klant bij bij hem wel een paar minuten geduld hebben voordat hij of zij de bestelling meekrijgt. "Ze geven de roti altijd vers mee. Dus geen roti''s die ''s morgens zijn gemaakt en een paar uur later in de magnetron worden gelegd. Hoe verser, hoe lekkerder. Het verschil proef je."

Als wij in Suriname zijn voor een maand, dan hebben we zeker 10 x zijn zaak bezochten zijn roti gekocht.

 

 

"Zoals de roti''s bij Farid's kookkunsten smaken, smaken ze nergens. Maar waar je ook gaat in Nederland, ze zijn altijd aangepast aan de Hollander.  De echte roti hoort pittig te zijn, met lekker veel peper.

Farid's kookkunsten ligt het dichts bij de Surinaamse keuken, omdat wij gebruik maken van de kruidenmengsels uit Suriname, zoals grootmoeder die maakt. Farid's kookkunsten heeft goede contacten in Suriname en worden de kruiden vers voor Farid's kookkunsten gemaakt.

Sterker nog, wanneer wij in Suriname zijn dan verwacht de hele familie dat Farid kookt en zeker zijn roti!

Een grotere compliment kan je niet krijgen!

 

Roti eet je met je handen!!!

 

Over persoonlijke smaak valt in ieder geval niet te twisten, eenieder zal zijn of haar eigen favoriete rotibereider hebben. Hoe dan ook, voor de uitvinder van de roti zou, als ooit wordt achterhaald wie dat is, een standbeeld moeten worden neergezet. Want zonder de eeuwenoude roti zou menig keuken in de wereld een stuk armer zijn.